Dubai´de ev kiralama öncelikle biraz pahalı bir iş. Bütün maliyetleri ve kendine has detayları ile beraber biz de bunu bu yazımızda size aktarmaya çalışacağız.
Bir yandan da; konaklama uzunluğuna, yaşam tarzına ve beklentilere bağlı olarak aslında Dubai´de ev kiralama ile beraber otel, apart gibi diğer opsiyonların da zaman zaman mantıklı olabileceğini size aktarmaya çalışacağız.
Önce semtleri sonra konaklama seçeneklerini birer birer inceleyelim.
Dubai´de Bölge Yerleşimi
Dubai, oldukça geniş yollara ve caddelere sahip. Şehir, özellikle iklim sebebiyle yayalara göre değil de araçla ulaşıma göre optimize edilmiş. Geniş yollarla birbirine bağlanan birbirinden nispeten uzak ve geniş şekilde kümelenmiş bölgelerden oluşuyor.
Bu bölgeleri de birbirinden ayırmak için iki kriter kullanacağız: kira ve tamamlanma seviyesi. Kira, bildiğimiz şekliyle AED cinsinden kira ücretlerinin aralığını gösterecek. Tamamlanma seviyesi ise, biraz Dubai´ye özgü bir gösterge olacak. Şehrin nüfusunun 1970 yılında 70.000, 1990 yılında 470.000 şimdi ise 3.000.000 olduğu göz özünden bulundurulursa, bugün şehirde bulunan hemen hemen bütün bölgelerin oldukça yeni olduğu anlaşılacaktır.

Dubai´de bu sebeplerden dolayı pek çok yaşam alanı halihazırda inşaat halinde. Ya da inşaatı bitmiş vaziyette ancak çevre düzenlemeleri ve genel yaşamla ilgili diğer etmenler pek de oturmuş değil. Yani süper lüks bile olsa evden çıktığınızda çevrede yürüyebilecek bir alan bulamayabilirsiniz. Arabanızı yarı çöl kapı önüne koymak zorunda kalabilirsiniz.
İnşaatı hala devam eden bölgelerle ilgili diğer bir büyük sıkıntı da neredeyse 7/24 devam eden makine, beton kırma, demir kesme gibi gürültüler. Dolayısıyla kağıt üzerinde çok güzel bir bölge olsa bile ev kiralamadan önce mutlaka bir görüp dolaşmak gerekiyor.
Dubai´de Ev Kiralama
Dubai´de ev kiralama ile ilgili ilanlar için Bayut, Dubizzle gibi siteleri inceleyebilirsiniz. Ancak bizim tavsiyemiz hem sitesi daha kullanışlı olan hem de daha çok sayıda ve güvenilir ilanlar içeren Property Finder sitesini kullanmanız olur.
Dubai´de ev kiralama için yıllık ücret üzerinden konuşup anlaşacaksınız. Diğer farklı bir nokta olarak da, ödemeleri genellikle banka çeki ile yapacaksınız. Son zamanlarda aylık ödeme veya banka transferi ile ödeme kabul eden ev sahipleri de türedi. Ancak kendinizi çek defterine hazırlamanızı tavsiye ederiz.
Kira ödemeleri genellikle aylık değil. Ev sahibiyle anlaşmanıza bağlı olarak yılda 1,2,3,4 defa üzerinden yapılıyor. 1 veya 2 seferde ödeme üzerine pazarlık yapılırsa fiyatlarda biraz indirim elde edebilirsiniz.
Evi buldunuz, gezdiniz, beğendiniz ve kiralamak istiyorsunuz.
Emlakçıyla anlaştıktan sonra 1-2 gün içerisinde pasaport, vize ve Emirates ID fotokopilerini göndereceksiniz. Bu belgeleri aynı şekilde ev sahibi de emlakçıya gönderiyor. Bu aşamada depozito ücretini (genellikle yıllık kiralama ücretinin %5´i, eşyalı kiralık için %10) teslim edeceksiniz. Sonrasında da emlakçı tarafından hazırlanan sözleşmeyi imzalayacaksınız.
Kiralama Sözleşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sözleşmeyi imzalayacak kişinin tapuda ismi bulunan kişi olduğuna dikkat etmelisiniz.
- Sözleşmenin bütün maddelerini dikkatlice okumalısınız.
- Örneğin evde oluşabilecek sorunlar için tamir giderleri genellikle belirli bir miktarın altında (genellikle 500 AED) kiracı tarafından karşılanıyor. Bu maddede belirtilen tutarı çok yüksek tutmamaya çalışın.
- Teslim ettiğiniz çekler için banka hesabınızda yeterli miktarda para olmadığı durumlarda, ya da üzerindeki imzanızın bire bir uyuşmadığı şüphesi oluşursa (bounced cheque) ev sahibi kira ücretini bankadan tahsil edemeyecektir. ¨Bounced Cheque¨ için sözleşmeye 1000-2000 AED´ye kadar varan tutarlarda ceza konulmuş olabilir. Bunu kaldırmaya veya an azından düşürmeye çalışmanızı tavsiye ederim.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise emlakçı ücreti. Burada tutar genellikle yıllık kiralama ücretinin %5´i veya kiralanan ev 100.000 AED altındaysa sabit 5.000 AED. Ancak biraz pazarlık yapabilirsiniz.
Ev sahibi ile tarihte anlaştıktan sonra evdeki sorunları inceleyeceğiniz küçük bir gezi yapıyorsunuz. Sonrasında ev sahibi, taşınacağınız tarihten önce evdeki bu sorunları giderip teslim edecek.
Bu noktada tavsiyemiz, ufak tefek de olsa eğer halledemedikleri problemler ile evi teslim etmek istiyorlarsa kesinlikle kabul etmemeniz. Çünkü sonrasında telefonlara çıkmayacaklar.
Konuyla ilgili faydalı olduğunu düşündüğümüz bu rehberi de inceleyebilirsiniz.

Dubai´de yerleşimler en eski semtler hariç ¨cluster¨ tarzı bölgelerden oluşuyor. Genellikle bu bölgeler bir temaya göre inşa ediliyor ve buna göre de bir yaşam tarzı sunabiliyor. Örneğin Motor City yarış parkuru ve karting alanları içerirken, Sports City de stadyum ve çeşitli spor sahalarına sahip. Yine de bu bölgelerin çoğunda bu temaların bölge sakinlerinin çok fazla gözüne sokulmadığını da söyleyelim.
Kiralık ücret olarak en düşüklerden başlayarak bu bölgeleri, en azından bir kısmını, inceleyeceğiz. Bu esnada nasıl bir yaşam tipine ve maaş aralığına uygun olduğunu gözlemlemeye çalışacağız.
Fiyatlar yazıldığı tarih itibariyle olacağı için güncel fiyatlara göz gezdirmenizi tavsiye ederiz.
Dubai´de ev kiralama için özellikle önermeyeceğimiz bölgelerden biri suç oranının yüksek olduğu belirtilen (Dubai ortalamasına göre tabi) International City. Diğeri ise eski apartmanları ile dairelerin çoğunda 6-7 kişinin üst üste yaşadığı Bur Dubai ve arka mahalleleri olur.
Sports City
1+1 Daire Ortalama Kira: 37.000 AED
3+1 Daire Ortalama Kira: 80.000 AED
4 Yatak Odalı Townhouse/Villa Ortalama Kira: 110.000 AED
Sports City ekonomik olarak avantajlı bir bölge. Apartmanların manzaraları ve çevreleri oldukça yeşil, büyük bir kısmı geniş golf sahalarına bakıyor ve önü de açık. Ancak bina ve çevre düzenlemesi inşaatları hala devam ediyor. Evler genellikle apartman şeklinde, ancak townhouse/villa tarzı da mevcut.
Dubai Marina´ya ve Jabal Ali´ye 15 dk. Downtown bölgesine 25 dk. uzaklığı ile konum olarak dezavantajlı bir noktada yer almıyor. Bölgede metro durağı ise yok.
Ailesi ile yerleşmeyi düşünenler için de ilkokul ve anaokulu opsiyonları doyurucu. Ayrıca pek ilgilendiğinizi düşünmesem de ICC (International Cricket Academy) kriket okulu da burada yer alıyor.
Jumeirah Villace Circle
1+1 Daire/Townhouse Ortalama Kira: 51.000 AED
3+1 Daire/Townhouse Ortalama Kira: 100.000 AED
4 Yatak Odalı Townhouse/Villa Ortalama Kira: 110.000 AED
JVC (Jumeirah Village Circle) adından da anlaşılabileceği gibi çember şeklinde dizayn edilmiş bir bölge. Evler çoğunlukla Townhouse/Villa şeklinde. Dubai´de kiralık ve satılık evler için en gözde bölgelerden birisi. En önemli özelliği hareketli bir yaşam tarzından ziyade aileye daha uygun bahçeli villalardan oluşması.
Konumu Sports City´den biraz daha merkezi ve Dubai Marina´ya 10 dakika uzaklıkta yer alıyor.
Bölge Sports City´den daha geniş bir alana ve ¨community¨ye sahip. Çok sayıda ilkokul, anaokulu, süpermarket ve restaurantlarla beraber büyük hastanelere de yakın konumda bulunuyor.
Devam eden inşaatlar çok sayıda. Yine de binaya bağlı olarak park ve bahçelerin bulunduğu alanlarda sessiz sakin bir yaşam bulabilirsiniz.
Motor City
1+1 Daire Ortalama Kira: 45.000 AED
3+1 Daire Ortalama Kira: 110.000 AED
4 Yatak Odalı Townhouse/Villa Ortalama Kira: 180.000 AED
¨Dubai Autodrome¨ pistine ev sahipliği yapan bu semt, motor sporları temasıyla 2004 yılında kullanıma açılmış. Her iki tarafı ağaçlıklı arnavut kaldırımlı sokakları ve 4-5 katı geçmeyen binaları ile sakin ve huzurlu.
Bölge, konum olarak merkeze çok uzak değil. Yine de fiziksel olarak izole olması sebebiyle kapalı bir mini şehir havası var. Park ve bahçeler de oldukça fazla alan kaplıyor.
Bölgenin tamamı aynı inşaat şirketi tarafından yapıldığı için bütünleşik ve planlı bir yapıya sahip. İzole olması ve sakinlik sebebiyle ailelere veya sessizlik arayanlara daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Çok sayıda okul ve hastaneye de yakın bir konumda bulunuyor.
Havaalanı ve Downtown Dubai´ye uzaklığı 25 dk. olan mahallede inşaat görüntüsü ve gürültüsü de pek yok.
Palm Jumeirah

1+1 Daire Ortalama Kira: 105.000 AED
3+1 Daire Ortalama Kira: 165.000 AED
4 Yatak Odalı Townhouse/Villa Ortalama Kira: bir 240.000 AED
Dubai´de ev kiralama için en ilginç bölgelerden birisi. Bu sefer bildiklerimizden farklı olarak palmiye şeklinde bir mahalle ile geliyoruz. Burası dünyanın en büyük insan yapımı adası. ¨Dubai Palm¨ olarak bildiğimiz turistik bölgede pek çok apartman ve villa da mevcut.
Burası oldukça turistik bir bölge; Atlantis, Sofitel, Kempinski, Waldorf, Fairmont, Rixos gibi pek çok büyük ve lüks otele ev sahipliği yapıyor. Ortalama kiralar diğer bölgelerin çoğuna göre biraz daha yüksek, sebebi ise açıktır ki lokasyon.
Palm içerisinde pek çok anaokulu olsa da ilkokul yok. Ancak yine de 10-15 dklık mesafelerde okullar yer alıyor. Restaurant olarak ise ¨high-end¨ olarak tabir edilen kaliteli restaurantlar bölgede çok sayıda yer alıyor.
Diğer bir ilginç nokta, buradaki hemen hemen her villanın özel plajı var. Pek çok apartman da aynı imkana sahip. Dolayısıyla plaja yürüyerek gidebileyim diyenler için Dubai´deki en uygun yerlerden birisi.
Downtown Dubai

1+1 Daire Ortalama Kira: 79.000 AED
3+1 Daire Ortalama Kira: 185.000 AED
4 Yatak Odalı Townhouse/Villa Ortalama Kira: 265.000 AED
Downtown Dubai, Burj Khalifa ve Dubai Mall çevresinde kümelenmiş olan bir bölge ve burası genellikle şehrin merkezi olarak kabul ediliyor. Dubai´yi bir atardamar gibi bağlayan 14 şeritli yol, ¨Sheikh Zayed Road¨ ile her yere de kolayca ve hızlıca bağlanabiliyor.
Bu alanda yüksek gökdelenlerden bahçeli villalara ve eski tip Ortadoğu evlerine kadar her çeşit kiralık ev opsiyonu mevcut (¨Burj Khalifa¨´da bile kiralık daire bulabilirsiniz!). Genel olarak bölgenin dizaynı, Dubai´nin en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Emaar tarafından yapılmış.
Dolayısıyla metrodan apartmanlara bağlanan üst geçitler, Dubai Mall´a binalardan alt geçit (sıcak yaz günlerinde hayat kurtarıcı) olması bölgeye düzenlilik katıyor. Bu düzen de akın akın gelen turistlere rağmen güzel bir çevre ve yaşam deneyimi sunuyor. Süpermarket, restaurant gibi imkanlardan bahsetmeye gerek bile yok.
Küçük bir oranda da olsa inşaatların devam ettiği bölgede kiralar Dubai´nin geneline göre biraz daha pahalı. Bölge denize 15-20 dk uzaklıkta. Yoğun dönemlerinde turist kalabalığı gibi noktaları ise göreceli olarak kötü yanları olarak sayabiliriz.
Dubai Marina

1+1 Daire Ortalama Kira: 68.000 AED
3+1 Daire Ortalama Kira: 140.000 AED
4 Yatak Odalı Townhouse/Villa Ortalama Kira: 210.000 AED
Dubai´de ev kiralama için en favori mekanı en sona bırakmak istedik. Dubai Marina, Dubai´nin kiralık olarak en çok aranan ve talep gören bölgesi. Genel olarak yüksek apartmanlardan oluşsa da villalar da yer alıyor.
Apartmanlar, Dubai Marina olarak bilinen 3 km uzunluğunda ve ortalama 100 m genişliğinde bir kanalın etrafında uzanıyor. Marinanın etrafı ayrıca 8 km uzunluğunda keyifli bir yürüyüş yolu ve bunların üzerindeki restoran, kafe ve çeşitli dükkanlardan oluşuyor. Dolayısıyla evlerin büyük bir çoğunluğunun Marina manzarası mevcut. Bölge denize yürüme 5-15 dk mesafede. Dolayısıyla yeterince yüksek ve önü açık binalarda deniz manzarasının da keyfini çıkartabilirsiniz.
Genel olarak tamamlanmış bir bölge olması sebebiyle pek fazla inşaat gürültüsü yok. Bölge Marina Walk, bot turları ve JBR bölgesine komşu olması sebebiyle turistik. Fazla sayıda otel ve apart var. Ancak bunlar sakinler için problem çıkaracak oranda kalabalık ve boğucu olmuyor.
Dubai Marina sahile, kafe, bar gibi pek çok sosyal alanlara; zipline, paragliding vs. aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Aktif bir sosyal yaşam arayanlar için belki de Dubai´de ikamet edilebilecek en uygun yerlerden biri.
Dubai´de Ev Kiralama: Diğer
Biraz daha detaylı incelediğimiz bu bölgelerden farklı olarak incelemenizi tavsiye edeceğimiz diğer bölgeler de pek tabii mevcut. Daha düşük kira ücretleri için Dubai Silicon Oasis, Discovery Gardens ve Mirdif; düşük olsun ama villa olsun diyorsanız The Springs; orta düzey olsun istiyorsanız JLT, Business Bay ve The Views; yok ben en iyisini istiyorum diyorsanız ise Jumeriah ve kraliyet ailesinin yerleşim alanlarının da bulunduğu Umm Suqeim için ilanlara göz atabilirsiniz.
Dubai´de eğer eşyalı bir daire kiralamak istiyorsanız bütün bu semtler için fiyat aralığını %5-15 artırarak düşünebilirsiniz. Bunlar için depozito bedeli de genellikle eşyasız evler gibi kiranın %5´i değil %10´u oluyor.
Eşyalı eve ek olarak ev sahibi; elektrik, su, klima, internet, tv vs. faturalarını da dahil edebiliyor. Birazdan inceleyeceğimiz üzere bu gider kalemleri de kesinlikle Türkiye´yle kıyaslanamayacak seviyede yüksek. Dolayısıyla 1-2 seneliğine Dubai´de çalışmak üzere gelmeyi düşünenler için eşyalı ev kiralamak oldukça mantıklı bir karar olabilir.
Yine aynı şekilde geçici bir dönemde Dubai´de çalışmak üzere gelmeyi düşünüyorsanız otelde konaklamak da mantıklı bir seçenek olacaktır. Lokasyona göre çok dramatik farklar olmayacak şekilde 4 yıldızlı ve hatta 5 yıldızlı oteller günlük 150-200 AED fiyat bandından başlıyor. Yıllık 55.000-60.000 AED gibi bir tutara denk. Kiralık dairelerle kıyasladığımızda hiç de fena değil.
Otelde konaklamak fiyat açısından rekabetçi olduğu kadar ev eşyası satın almak, kira kontrat işlemleri, internet, elektrik-su-klima işlemleri gibi prosedürlerle beraber kahvaltı, çamaşır yıkama ve ev temizliği gibi konuları da ortadan kaldırarak vakit ve nakitten de tasarruf sağlayacaktır. Ev rahatlığı arıyorum diyorsanız bir başka tabi.
Birleşik Arap Emirlikleri´nde çalışmakla ilgili diğer tüm konular için kapsamlı rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Tüm yazılarımız için buraya bakabilirsiniz.
Rehberimize ekleme yapmak istediğiniz konular veya herhangi bir sorunuz olursa İletişim kısmından iletebilirsiniz.
Erkek kuaförüyüm çalışmak istiyorum sizinle