Dubai´de yaşam masrafları hiç de az değil. Dubai yaşamak ve çalışmak için pahalı bir şehir.

Bazı hizmetlerin pahalılığı ve genel olarak toplamda cebinizden çıkacak miktar da hesap kitap yaparken mutlaka dikkate almanız gereken bir boyut.

Dolayısıyla Dubai´de çalışmak konusunda kafanızda maaş aralığını belirlemek için; alacağınız faydalar ve paket kadar Dubai´de yaşam masrafları da göz önünde bulundurulmalı.

Planlamanızda size faydalı olması için günlük yaşam, market, servisler gibi aklınıza gelebilecek her türlü konuda oluşacak giderlerle ilgili oluşturduğumuz bu yazıda düşünce sürecinize katkıda bulunmak istiyoruz.

Öncelikle, eğer Dubai´de ekstrem ucuzlukta bir yerde kalmıyorsanız en büyük gideriniz bir önceki yazımızda incelediğimiz kira olacak. Dolayısıyla toplam cebinizden çıkabilecek miktar için o yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Diğer bütün giderlerle ilgili detayları yazının ilerleyen kısımlarında okuyabilirsiniz.

Faturalar – Elektrik ve Su

Elektrik ve Su için ülkemizden farklı olarak tek bir fatura ödeyeceksiniz. Dubai´de bu servisleri ¨Dubai Electricity and Water Authority (DEWA)¨ şirketi sağlıyor.

DEWA şirketine öncelikle evi kiralama aşamasında hizmeti açtırırken depozito ödeyeceksiniz: Apartman daireleri için 2000 AED, villalar için 4000 AED. Bunun yanı sıra 100-400 AED arası bir tutar da işlemler için ödemek gerekiyor. Evin büyüklüğüne bağlı olarak bu aralıkta ödeyeceğiniz tutar değişecektir.

Tek bir kişinin yaşadığı 1+1 bir apartman dairesi için ödeyeceğiniz ortalama tutar 350-600 AED arası. Faturaya baktığınız zaman bu ücretin yarısından fazlasının ¨Municipality Fee¨ adında Dubai Belediyesine gittiğini göreceksiniz. Municipality Fee yıllık kiranın %5´i tutarındadır. Yani her ay yıllık kiranızın %0.41´i kullanıma ek olarak belediyeye gidiyor.

Üç kişilik bir aile için ise bu tutarı 500-750 AED olarak düşünebilirsiniz.

Faturalar – Soğutma

Dubai´de yaşam masrafları ekstra bir boyuta da sahip. Ödeyeceğiniz bir yeni fatura da soğutma için olacak.

Ülkenin iklim şartları sebebiyle oturacağınız binada çok yüksek bir ihtimalle merkezi bir soğutma sistemi göreceksiniz. Duvara monteli klasik klima pek yok. Her bir evi ve üniteyi ayrı ayrı soğutmak muazzam bir miktarda enerji tüketimine yol açıyor. Dolayısıyla soğutma merkezi bir iş ve dağıtımını da ¨Empower¨ ve ¨Emicool¨ adlı iki şirket yapıyor. 

Soğutma ücretinin istisnası ise Dubai´nin en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Emaar´ın yaptığı binalarda kalmanız. Bu durumda soğutma için herhangi bir ücret ödemeyeceksiniz (Kiralık ev ilanlarındaki Chiller Free ibaresi).

Diğerleri için okumaya devam edebilirsiniz.

Soğutma için ortalama bir tutar vermek diğer gider kalemlerinden daha zor. Zira kışın ¨0¨ olan bu ücret yazın tavana vuruyor. Ayrıca evin güneş alma şekli ve alanı, cam yoğunluklu cepheye sahip olup olmaması, büyüklüğü gibi etkenler bu tutarı çok değiştirebilir. 

Soğutma için de bağlatma esnasında yine aynı şekilde 2000 AED civarı bir depozito gerekecek. Aylık ödenecek ücret ise 1+1 daire için bir yıl içerisinde (kış da dahil) ortalama 150-300 AED. 3+1 daire için ise 400-600 AED. Yine bunun da oldukça değişken olduğunu belirtelim.

İnternet

Sabit internet için de hatırı sayılır bir miktarı cebinizden çıkarmanız gerekecek.

Birleşik Arap Emirlikleri´nde bu hizmeti veren iki telekomünikasyon şirketi var: Etisalat ve Du. Servis tutarı 350-1000 AED arası değişiyor. Bu değişkenliğin sebebi ise internet bant genişliği ve tv paketleri için yapılan seçimler.

Ancak en düşük internet bile 200-250 mbps, sizi üzmeyecektir.

Mobil

Birleşik Arap Emirlikleri´nde mobil hat ücretleri de pahalıdır kesin diye düşünüyorsanız; evet yanılmadınız.

Fiyatlar 100-1000 AED arası değişiyor. Buradaki uçuk fiyatların en büyük sebebi uluslararası konuşma dakikasının da bazı paketlerde yer alması. Örneğin 1000 AED olan pakette sınırsız internet, dakika ve uluslararası dakika yer alıyor. 

Dolayısıyla Türkiye hattınızı tamamen devre dışı bırakıp ev interneti yerine de Birleşik Arap Emirlikleri hattınızı kullanabilirsiniz.

Ortalama bir pakete örnek vermek gerekirse 4 GB ve 100 lokal dakika içeren paket 125 AED iken 26 GB ve 400 lokal dakika içeren paket 200 AED. Ülkedeki bazı şeyler gibi burada da vur deyip öldürüyorlar ve ihtiyacınızdan fazlasını almak zorunda kalıyorsunuz.

Kendinize göre paketler için DuEtisalat ve Virgin Mobile AE sitelerindeki mobil paketleri inceleyebilirsiniz.

Market

Dubai´de yaşam masraflarının en büyük gider kalemlerinden biri de market masrafları.

Bu konuda, birer birer baktığımızda belki farklılık arz edebilir, ancak toplamda Türkiye´de yaptığınız ortalama alışveriş tutarı burada da aşağı yukarı aynı rakama tekabül ediyor. Örneğin aylık market alışverişiniz 2000 TL ise burada da aşağı yukarı 2000 AED olacaktır.

Bu belki de biraz öznel bir gözlem. Tutarlar her zaman harcama alışkanlıklarına da bağlı. Ancak en azından deneyimlediğimiz şekliyle bize ilginç gelen bu bilgiyi size aktarmak istedik. 

Ürün bazında bakılınca ise fiyatların bazılarında Türkiye, bazılarında Birleşik Arap Emirlikleri fiyatı diğerinden epey farklı olabiliyor. Bazı örnekler verelim. Bu örnekleri okurken, yazıyı okuduğunuz döneme bağlı olarak TL´nin döviz ve enflasyon bazında oynaklığını da hesaba katabilirsiniz.

Birleşik Arap Emirlikleri için ise %2-4 civarı bir enflasyon var. Kur ise dolara sabitlenmiş, dolayısıyla fiyatların hemen hemen aynı kalacağını varsayabilirsiniz:

Muz 1 kg: 17 TL – 7 AED ($ 1.90)

Coca Cola 330 ml: 2.95 TL – 2.5 AED ($ 0.68) 

Nutella 400 gr: 15.75 TL – 16.85 AED ($ 4.59)

Prima Külot Bez 56´lı: 79.90 TL – 74.45 AED ($ 20.28)

Pringles 70 gr: 8 TL – 4.95 AED ($ 1.35)

Restoran/Yeme İçme

dubai bar

Dubai´de yaşam masrafları için şimdiye kadar yazdığımız hemen hemen kalemde ödenecek tutarların kişisel kullanıma ve tercihlere bağlı olduğunu özellikle belirttik. Ancak konu restoran ve kafelere ve birazdan inceleyeceğimiz gece hayatına gelince bunu biraz daha derinleştirmek gerekiyor. 

Dubai´de bu gider kalemleri için üst limit gerçekten yok. Yine de tabi biz burada ortalamaları ve zincir restoran fiyatlarını daha çok belirteceğiz.

Akşamları dışarda yiyen veya eve sık sık yemek söyleyen biriyseniz Dubai´de bunu biraz azaltabilirsiniz. Standart tavuklu etli kebap, dürüm gibi yemekler veya tava, fırın yemekleri tek kişi için 25-80 AED arası değişiyor. Ortalama ise 40 AED diyebiliriz. 

Dubai´de yemek konusunda en çok Uzakdoğu ve Hint mutfağı seçenekleriyle karşılaşacaksınız. En ucuz seçenekler de genelde bunlar oluyor. Lübnan mutfağı da ülkede oldukça yaygın. 

İlle de Türk mutfağı derseniz de hemen hemen her yerde Türk restoranları da mevcut. Türk mutfağı Dubai sakinleri tarafından da sevilen bir mutfak. CZN Burak, Nusret, Kaftan, Günaydın gibi büyük restoranlarda beraber pek çok dönerci de şehirde mevcut. Aynısı Abu Dhabi ve Sharjah başta olmak üzere diğer emirlikler için de geçerli.

Bunların dışında lüks restoran kategorisinde sayılabilecek pek çok yer de var. Michelin yıldızlı şef Nathan Outlaw, Emirati mutfağı bulabileceğiniz Al Hadheerah, Palm adasında Atlantis içerisinde yer alan Nobu Dubai veya Burj Al Arab ve Burj Khalifa içerisinde yer alan restoranları da deneyebilirsiniz. Bu tarz yerlerde yiyeceğiniz yemekler tabi çok daha pahalı olacaktır.

Dışarıdan yemek söylerken Yemeksepeti benzeri olarak kullanabileceğiniz Talabat, Uber Eats, Careem Now, Zomato gibi uygulamalar var. Kişisel olarak önerimiz indirimlerin bolluğu, kullanım kolaylığı ve destek kolaylığı sebebiyle Talabat olur. 

Türkiye ile kıyaslama yapılabilmesi için iki örnek zincir restaurant fiyatı verelim (BigMac Index):

BigMac Menu: 30 TL – 23 AED

Pizza Hut Super Supreme Orta Pizza: 39 TL – 39 AED

Kafe/Bar

dubai kafe

Dubai´de Kadıköy´dekiler gibi oturma yerleri biraz sıkışık veya bitişik nizam sıralanmış çok fazla yer yok. Açık havada olan kafeler genellikle oldukça ferah. Marina, JBR, Jumeirah gibi semtlerde; La Mer, City Walk, JBR Walk tarzı açık hava alışveriş merkezlerinde bu tarz kafelerin keyfini çıkartabilirsiniz. 1 standart filtre kahve aşağı yukarı 15 AED.

Kahve için de bir karşılaştırma yapalım ve Starbucks fiyatı verelim:

Latte Tall 13 TL – 15.75 AED

Tabi Dubai´nin meşhur yaz mevsiminde ise Dubai Mall, Emirates Mall, Ibn-i Batuta Mall içerisinde yer alan mekanlarla idare etmeniz gerekecek. Dubai yerlisi Emirati´leri de yaz kış buralarda oturuyor. Onları çoluk çocuk buralara oturup 100-150 AED´ye premium çikolatalar yerken bulabilirsiniz.

Dubai´de çok keyifli açık hava, kumsal, havuz başı, Irish pub gibi çok sayıda barın yanı sıra envai çeşit gece kulübü de bulunuyor. Bunlarla ilgili detaylı bilgilere sırf bunları deneyimlemiş arkadaşların blog yazılarından ulaşabilirsiniz. Veya Tripadvisor gibi siteleri inceleyebilirsiniz. 

Tek bir şey söyleyelim, harcadıklarınıza dikkat etmezseniz ne kadar maaş alırsanız alın hepsini buhar edip uçurabilirsiniz.

Birleşik Arap Emirlikleri´nde çalışmakla ilgili diğer tüm konular için kapsamlı rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Tüm yazılarımız için buraya bakabilirsiniz.

Rehberimize ekleme yapmak istediğiniz konular veya herhangi bir sorunuz olursa İletişim kısmından iletebilirsiniz.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir